Letterpress / foliedruk

Even voor de duidelijkheid de terminologie uitleggen :

Letterpress : door middel van een clichée wordt er druk gezet in een papier van aanzienlijke dikte (minstens 600 grs). Afhankelijk van de spanning (druk)die gezet wordt, tekent zich een reliëf af in het papier. Per kleur wordt 1 clichée gebruikt.

Foliedruk : door middel van een clichée wordt er op een papier een folie aangebracht. Die folie is afkomstig van een aparte rol die gelijktijdig met het papier vòòr de clichée komt en zo erop gedrukt wordt. Ook hier is reliëf afhankelijk van de gebruikte spanning. De folie kan op alle gramgewichten papier worden aangebracht en is in verschillende kleuren (goud, zilver, koper, …) beschikbaar. Bij zwaarder papier zal het reliëf beter zichtbaar zijn.

Een combinatie van beide is mogelijk.

Kleur op snee : met inkt brengen we op de zijkant van het drukwerk een kleur naar keuze aan. Vooral bij dikker papier geeft dat een mooi resultaat.

Omwille van het gebruik van clichés, die extern worden aangemaakt, is er bij geboortekaartjes minstens één extra leveringsdag nodig. Dit kan vermeden worden door het clicée vooraf te laten maken. Dan is het natuurlijk niet mogelijk om de datum mee in folie te drukken maar wel bijvoorbeeld de naam.